De Mooiste Buitendeuren

Inzicht in de classificaties van buitendeuren

Geplaatst door 03-01-2022 14:09 door Sophie Jacobiatus

Als het gaat om de aankoop van een kwalitatieve buitendeur, is het belangrijk om een basiskennis te hebben van de werking van deurclassificaties. Buitendeuren geven aan voor welke klimaten en omstandigheden de deur geschikt is en hoe energiezuinig ze zijn.

De twee hoofdcategorieën van deurwaarderingen zijn energieprestaties en bescherming tegen lucht en water. De energieprestatieclassificatie vertelt je hoeveel luchtlekkage en warmtewinst (of -verlies) de deur zal ondervinden, wat belangrijk is voor zowel energie-efficiëntie als klimaatbeheersing. De bescherming tegen lucht en water geeft aan hoe goed de deur weerselementen zoals wind, regen en sneeuw buitensluit.

Wanneer je een buitendeur koopt, zoek dan naar het Energy Star label, dat aangeeft dat de deur ontworpen en gebouwd is om aan hoge normen van energie-efficiëntie te voldoen. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de deur geïsoleerd is. Een R-waarde van 6,7 wordt beschouwd als een goed presterende deur.

De bescherming van de deur tegen lucht en water wordt aangegeven met een letter, meestal A, B of C. Deuren met een A-classificatie beschermen het best tegen weersinvloeden, terwijl deuren met een B- en C-classificatie minder bescherming bieden. Een A-waardering wordt over het algemeen aanbevolen voor huizen in gebieden met een kouder klimaat en/of frequent slecht weer.

Je moet ook kijken naar de duurzaamheidsclassificatie van de deur. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de deur bestand is tegen krassen, deuken en andere slijtage. Een hogere duurzaamheidsklasse betekent dat de deur langer meegaat en op de lange termijn geld bespaart.

Inzicht in de ratings van buitendeuren is belangrijk bij het kiezen van een deur die voldoet aan je behoeften voor prestaties op lange termijn, energie-efficiëntie en bescherming tegen weersinvloeden. Let bij de aanschaf van een deur op het Energy Star label, de R-waarde, de bescherming tegen lucht en water en de duurzaamheidsclassificatie. Uiteindelijk zul je een deur hebben die je jarenlang goed van pas zal komen.